Menu
header photo

Здраве и Личностно развитие

ДОБРЕ ЛИ Е ДА СЕ ПРИМИРИМ СЪС СЪДБАТА СИ

Има моменти, когато единственото, което ни се иска е да се предадем и да се примирим със съдбата си. Причините за това могат да бъдат най-различни. От това да ни е омръзнало да опитваме нещо отново и отново, до това да се чувстваме отегчени и объркани, да не знаем как да продължим.

Всеки е преживявал такива моменти и те са нормална част от живота. Преживяваме тежка загуба, поредната диета за отслабване отново не дава очаквания резултат, все не намираме подходящия за нас партньор и т.н. Примерите могат да бъдат безкрайни. И когато се „провалим“, нормално е да спрем за малко, но в никакъв случай и да се откажем. Защото провалът означава да се откажем да опитваме отново и отново.

Защо хората се отказват и се примиряват със съдбата си?                   Защото обикновено неосъзнато в съзнанието си планират, че всичко ще се случи много бързо и лесно. Или пък другата крайност, че това което искат да постигнат е невъзможно.

Как да постъпите в такъв момент?                                                                Задайте си въпроса: Какви са перспективите за мен ако се откажа? А какви са перспективите, ако въпреки всичко продължа да действам, за да постигна желаното нещо? Вижте, чуйте, усетете перспективите и в двете ситуации, осъзнайте ги и вземете решение да действате, за да постигнете целта си. Това е много мотивиращо и активира в нас едно качество, което се нарича „решителност“. Решителността е качеството, което ни помага да преодоляваме трудностите. Решителни сме били, когато е трябвало да се научим да ходим, да пишем, да караме колело, да научим таблицата за умножение... Ако се върнем към тези моменти или наблюдаваме малко дете как се учи да ходи, осъзнаваме че в тези случаи опцията да се откажем или провалим не съществува. Единствено действаща е решимостта да успеем.

В крайна сметка неуспехът или така наречения провал, трябва да ви води към това да положите повече усилия, да постъпите по друг начин, да предприемете по-различни действия. Нещата никога не се постигат лесно и така нареченото „позитивно мислене“ няма да ви помогне. Такъв е реалния живот. Затова, когато си поставяте някаква цел, това, което трябва да направите е, в съзнанието си да изградите система, в която съчетавате цялата си решителност и планирате да имате трудности. Че ще имате проблеми и ще се отказвате и колкото повече се отказвате, толкова повече ще се увеличава вашата решителност да продължите. Погледнете в бъдещето и си кажете: „Много ще ми е трудно, ще се откажа 10 пъти и всеки път, когато се отказвам, ще ставам все по-решителен, за да се върна и да започна отново.“

     Ето и един начин с практическо приложение, как по-лесно да се мотивирате, за да продължите, когато сте на път да се откажете от нещо, което желаете да постигнете, но все не ви се получава. Защото живота е развитие и ако винаги, когато ни е трудно се отказваме, попадаме в порочния кръг на нереализирания потенциал. А това всеки може сам да реши дали е добре за него:

  1. Помислете за цел, за която искате да сте дисциплинирани и мотивирани.
  2. Помислете си колко много искате да постигнете тази цел. Представете си го нагледно, с ярки подробности, докато се почувствате силно мотивирани да действате. Усилете чувството, като го завъртите по-бързо.
  3. Представете си как действате, докато въртите в тялото си това чувство. След това си представете, че някъде в бъдещето в определен момент ви става трудно и се отказвате. Точно в този момент завъртете чувството още по-бързо и си представете, че се връщате към действията.
  4. Пак си представете, че се отказвате, а след това си върнете чувството за решимост и го завъртете, докато си представяте, как отново започвате да действате.

Овладяването на това, от което се чувствате добре е важна част от решимостта. То ви помага да се справяте с проблемите, а след като се справите, животът ви става много по-красив.

Животът обича смелите!